Libra

Nikollai Gogol – Fryme te Vdekura

– Atehere eja te lozim damen: po te fitosh, merri te gjithe. Une kam shume nga ata qe duhet t’i fshij nga listat revizionit. Hej, Porfiri, sillme damat. – Mos u lodh me kot, nuk loz. – Po damat sjane kumar; ketu s’mund te kete as fat as hile, po vetem …

Read More »

Gabriel Garcia Marquez – Dashuria në kohërat e kolerës

Më mirë merru vesh me mua, i tha,-në mos, pas meje mund të të vijë zoti Kryepeshkop, dhe me të s’bëhet shaka. Le të urdhërojë! – tha Fermina Daza. Motra Franca de la Luz e fshehu rruzaren e artë në mëngë. Pastaj nxori nga tjetra një shami të vjetëruar e të mbledhur …

Read More »

Dostoevsky-Djajtë

Ka miqësi të çuditshme. Të dy miqtë janë gjithmonë të gatshëm për të fluturuar në njëri-tjetrin, dhe të vazhdojë kështu atë të gjithë jetën e tyre, por ata nuk mund të veçanta. Shkëputje, në fakt, është krejtësisht e pamundur. Ai i cili ka filluar grindjen dhe të ndara do të jetë i pari …

Read More »

Ludwig Wittgenstein – Ligji etik i formës: “Ti duhet…”

Mendimi i parë i realizuar që është vendosur nga një ligj etik i formes: “Ti duhet…” është: E nëse nuk e bëj? Por është e qartë se etika nuk ka të bëjë fare me dënimin e shpërblimin në kuptimin e zakonshëm të këtyre termave. Pra problemi i pasojave të një …

Read More »

Anna Karenina – Leo Tolstoy

But at that very moment the princess came in. There was a look of horror on her face when she saw them alone, and their disturbed faces. Levin bowed to her, and said nothing. Kitty did not speak nor lift her eyes. ‘Thank God, she has refused him,’ thought the mother, …

Read More »

Djajtë – Fyodor Dostoevsky

“Unë duhet të … më shumë i nderuar … detyrë … unë do të vdes në qoftë se unë nuk e pranoj çdo gjë, çdo gjë!” Ai u përgjigj: gati në jerm, dhe ai e bëri të dërguar letrën. Kjo ishte diferenca midis tyre, që Varvara Petrovna kurrë nuk do të …

Read More »

Albert Camus

Basically, at the very bottom of life, which seduces us all, there is only absurdity, and more absurdity. And maybe that’s what gives us our joy for living, because the only thing that can defeat absurdity is lucidity.

Read More »

Lao Tzu – Tao Te Ching

Suksesi është po aq i rrezikshëm sa dështimi! Shpresa është po aq e zbrazët sa frika! Cfarë  do të thotë që suksesi është po aq i rrezikshëm sa dështimi? Sido që të hipësh apo të zbresësh shkallët, pozicioni yt ështe i lëkundshëm. Kur ti qëndron me të dyja këmbët në …

Read More »

Jaroslav Hasek dhe Zhvejku i famshëm

Kur Zhvejk-u më pas e përshkroi jetën në nje azil të personave me çrregullime mendore, ai e bëri këtë në kushte jashtëzakonisht eulogjike: “Unë vërtet nuk e di pse këta shpirtra të zemëruar u zemëruan kur mbahen atje. Ju mund të zvarriteni lakuriq në dysheme, ulërini si çakalli, tërbimi dhe …

Read More »

Eu Sou Deus – Pedro Chagas Freitas

“‎”Ter medo de errar é um erro. É sempre um erro. E é o único erro que não tem perdão. Sou maravilhado por quem erra. Por quem sabe que, por fazer, por tentar, pode errar. E são as melhores pessoas, convence-te disso, quem mais erra. São as pessoas que vão …

Read More »