Hera e Mitologjisë Greke dhe jo vetëm…

Hera, Perëndesha greke e martesës dhe mbretëresha e Olimpit.

Hera është Mbretëresha e Perëndive dhe është gruaja dhe motra e ZEUS-it në pantheonin olimpik. Ajo është e njohur si perëndeshë e martesës dhe lindjes. Pavarësisht se ishte perëndeshë e martesës, ajo njihet në mitologji si xheloze dhe hakmarrëse ndaj shumë të dashuruarve dhe pasardhësve të burrit të saj Zeus.

Ajo ishte gjithashtu e njohur për ta kthyer zemërimin e saj ndaj njerëzve që e kishin kaluar atë – për shembull, Paris, i cili zgjodhi Afroditin mbi Herën si perëndeshën më të bukur në martesën e nimfës së detit Themis me një njeri të quajtur Peleus.

Në imazhe dhe statuja, Hera portretizohet si madhështore dhe solemne, e kurorëzuar me polin – një kurorë të lartë cilindrike të veshur nga shumë Perëndesha të Mëdha.

Edhe para martesës së saj me Zeusin, ajo mbretëronte mbi qiejt dhe tokën. Kjo është arsyeja pse ajo quhet ‘Mbretëresha e Qiellit’ – që sundon mbi malin Olympus ku jetojnë të gjitha perënditë dhe perëndeshat.

Edhe Zeusi i madh kishte frikë nga gruaja e tij Hera. Urrejtja e saj e pafundme ndaj Herakliut, djali i paligjshëm i Zeusit dhe të vdekshmit Alkimedit buronte nga tradhtia bashkëshortore e tij dhe, ndër të tjera, Hera ngriti një stuhi në det për të përzënë Herakliun nga rruga e tij për ta vrarë.

Zeusi u zemërua aq shumë me të sa ai e vari Herën në rete dhe e lidhi me zinxhirë të artë dhe i vendosi antilat e rënda në këmbë. Djali i saj Hephaestus u përpoq ta lirojë nënën e tij nga pozita e saj poshtëruese, për të cilën Zeusi e hodhi atë nga qielli dhe këmba e tij u thye gjatë rënies së tij në tokë.

Fakte interesante mbi Herën:

 • Hera ishte një grua xheloze dhe luftoi shpesh me Zeusin për çështjet e tij jashtëmartesore dhe fëmijët e paligjshëm. Për këtë arsye, Hera ishte e njohur për ndëshkimin e burrave që ofendonin.
 • Ajo ishte mbrojtëse e grave, kryesuese për martesat dhe lindjet.
 • Hera u adhurua aq shumë në të gjithë Greqinë, saqë u ngritën tempuj në nder të saj në Argos dhe Salmos.
 • Palloi ishte i shenjtë për të.
 • Hera kishte pak cilësi pozitive. Ajo kurrë nuk harroi një lëndim.
 • Ajo u soll nga dy Oqeanet: Titans dhe Tethys
 • Hera shpesh përshkruhet si “fytyrë lope,” edhe pse ajo u quajt edhe më e bukura mes të pavdekshmëve në bukuri.
 • Ndonëse ajo mund të ketë qenë fizikisht tërheqëse, personaliteti i tij hakmarrës e bën atë më pak tërheqëse.
 • Lufta e Trojës do të kishte përfunduar në paqe, nëse Hera nuk do të kishte një në rezultatin e saj dhe ndikoi tek Zeusi që të mbetej neutral.
 • Hera nuk kishte koncept të drejtësisë kur ishte e zemëruar apo xheloze; Ajo nuk mund t’i falte gratë me të cilat Zeusi kishte marrëdhënie seksuale – edhe nëse ato ishin të pafajshme.
 • Ilithia, vajza e Herës, ndihmonte gratë gjatë lindjes.
 • Në historinë e kërkimit të Qafores së Artë (simboli I mretërimit), Hera ishte një mbrojtëse e hijshme e heronjve.
 • Hera ndëshkoi një nga interesat e dashurisë së Zeusit, Io-në, duke e vënë atë në përgjegjësinë e Argus-it. Argusi kishte njëqind sy dhe ishte shumë vigjilent në mënyrë që Zeusi të mos vinte në ndihmë të saj.
 • Hera e ktheu nimfën Kalito-n në një arushë sepse Zeusi ra në dashuri me të.
 • Hera organizoi vdekjen e Semeles, një tjetër e dashur mortale e Zeusit, pamvarësisht se nuk e bëri në mënyrë të drejtpërdrejtë.
 • Hera kurrë nuk ia fali Herkulit faktin që ishte i biri i Zeusit, por kur Herkuli vdiq, atë e çuan në qiell, ku edhe u pajtuan me Herën. Ndërsa në qiell, Hercules u martua me vajzën e Herës, Heben.
 • Në disa tregime të mitologjisë Greke, thuhet se Hera ishte ajo që urdhëroi që Dionisi të copëtohej. Ai u kthye përsëri në jetë dhe kjo ringjallje e tij u festua në të gjithë teatrot.

Leave a Reply