Occido Lumen – Misteri që po trondit botën

Occido Lumen është një libër i përkthyer në vitin 1667 nga Rabini Avigdo Levy i Parisit, nga një koleksion i pllakateve të argjilës të zbuluar në një shpellë në Malet e Zagros në vitin 1508 në Mesopotami. Pllakatet përfundimisht ranë në duart e një tregtari mëndafshi, i cili udhëtoi me to në të gjithë Evropën, para se ta vrisnin duke e mbytur në magazinën e tij në Firence, së cilës më pas i vunë flakën.

Pamvarësisht asaj ç’ka ndodhi, pllakatet mbijetuan dhe u treguan më pas tek John Dee, një “magjistar” i cili ishte njëkohësisht edhe konsulent për çështjet magjike pranë Elizabetës I. Megjithëse ai nuk ishte në gjendje të dëshifronte pllakatet, Dee i mbajti ato deri në 1608, kur ai u detyrua nga varfëria ekstreme t’i shesë ato tek Levy, një dijetar i mirënjohur. Treqind vjet përpara se studiuesit e tjerë të ishin të në gjendje t’a përkthenin, Rabbi Levy mësoi vehten ta përkthente vetëm nëpërmjet një studimi dhe durimi shumë të madh.
Pas përfundimit të Lumit Occido, Levy tekstin ia paraqiti Mbretit Luigji i XIV, i cili e deklaroi rabinin heretic. Ai e burgosi ​​Levin, dhe urdhëroi shkatërrimin e gjithë materialeve të përkthyera si edhe shkatërrimin e pllakateve origjinale. Megjithatë, libri mbijetoi, në duart e Mme de Montespan, një nga dashnoret e Mbretit Luigji i XIV, një lakmitare e madhe e okulteve. Ajo u ruajt më vonë nga mikesha e saj me emrin Catherine Monvoisin, një grua e cila merrej me magji gjatë mbretërimit të  Mbretit Luigji i XIV dhe që mendohet se me helmet e saj ka vrarë  1000-2500 persona.

Pas kësaj, libri u rishfaq, si pjesë e koleksionit të një studiuesi në Londër William Beckford. Libri u zhduk kur koleksioni i tij iu shit një tregtari të armëve dhe besohej se u shkatërrua për disa shekuj, por u rishfaq në një ankand në Marsejë në vitin 1911, ankand i cili kurrë nuk u bë për shkak të shpërthimit të një sëmundje misterioze. Shumë dijetarë e konsiderojnë librin një mit apo një mashtrim, por Abraham Setrakian, një studiues i suksesshëm i letërsisë dhe folklorit të Evropës Lindore, beson se është e vërtetë dhe të gjithë duhet të kenë frikë prej tij.

Occido Lumen do të rishfaqej përsëri në Neë York, në një ankand të Kompanisë Sotheby’s, një ndër kompanitë më të suksesshme të pasurive të paluajtshme.

Occidental Lumen është një dorëshkrim i ilustruar nga 1667. Një dorëshkrim i ilustruar është një libër me faqe të bëra nga pergameni dhe i lidhur nga dërrasa prej druri. Dorëshkrimet e ndriçuara janë prodhuar kryesisht gjatë Mesjetës. Me fjalë të tjera, një dorëshkrim i ndriçuar nga 1667 është një shembull shumë vonë i këtij libri.

Libri tregon historinë e fundit të botës përmes përhapjes së një virusi vampirësh. Ai përmban sekretet dhe udhëzime për ringjalljen e Kryeengjëllit Ozryel, i cili merret nga Qielli në momentin e vdekjes së Mjeshtrit.

Deri më tani përshkrimi i Occido Lumen është i drejtpërdrejtë dhe në përputhje me atë që mund të quhet histori alternative. Problemi i madh ndodh në faqen 248 dhe 249 të “The Fall”.

Në faqen 248, Setrakian dhe Fet i janë afruar librit Occido Lumen nëpërmjet kompanisë Sotheby, ku jepej edhe përshkrimi si më poshtë:

Libri i vjetër qëndronte në një kornizë të zbukuruar lisi të bardhë. Kishte përmasa12 x 8 x 1.8 inç dhe 489 faqe të cilat ishin të shkruara me dorë në pergamenë, ka njëzet faqe të ndriçuara, të lidhura në lëkurë dhe pllaka argjendi të pastra para dhe pas. Edhe vetë faqet e librit i kanë konturet prej argjendi. (Faqe 248)

Nga ky përshkrim i detajuar dhe i gjallë kuptojmë se Occido Lumen është një dorëshkrim mbresëlënës i ndriçuar, i shkruar me dorë në pergamenë. Pasi vampirët u shkatërruan, Fet-i ia kushtoi jetën botimit të hulumtimit të Setrakian në pjesën tjetër të botës, përfshi edhe përkthimin e tij.

  • Përmasat e Occido Lumen janë: 12 X 8 X 1.8 inch
  • Libri ka 489 faqe të cilat janë bërë me argjend në të gjitha konturet dhe faqet janë “ëatermarked” (shkrim që lexohet vetëm nën rrezet e diellit.
  • Ka 20 faqe të ndriçuara (të skicuara me ngjyra)
  • Libri është i lidhur me lëkurë
  • Kapakët përbëhen prej argjendi të pastër
  • Deshifrohet me anë të rrezeve natyrore të diellit
  • Është i shkruar në Latinisht
  • Përmban një tekst të fshehur nën shkrimin e parë.

Nga ky përshkrim i detajuar dhe i gjallë kuptojmë se Occido Lumen është një dorëshkrim mbresëlënës i ndriçuar, i shkruar me dorë në pergamenë.
Në faqen 249, Setrakian dhe Fet largohen nga Sotheby’s. Gjahtari i vampirëve vazhdon t’i shpjegojë shfarosësit atë që gjeti gjatë shqyrtimit të librit. Setrakian tha, “Faqet janë shënjuara dhe vetëm një sy i trajnuar mund t’a shohë. Sigurisht që edhe syri im mundet ta dallojë.”

Kjo ishte një praktikë e zakonshme në disa grimoire dhe traktate alkimike. Ekziston një tekst i dytë i shtypur në faqe në formën e një shenje e cila mund të bëhet vetëm në momentin kur shruhet, jo më parë a më pas. Kjo është dija e vërtetë.”(fq. 249)

Setrakian flet për librin e përbërë nga faqet e letrave të shtypura. Konfuzioni rrjedh nga fakti se fjala “pergamenë” mund të thotë dy gjëra.

  • Domethënia më e zakonshme e fjalës është kopja e kafshëve të përgatitura për të shkruar para futjes së shtypjes.
  • Kuptimi i dytë i fjalës, është një lloj i papërpunuar letre.

Gabimi që duket se është bërë këtu është se fjala “pergamenë” përdoret duke iu referuar një lloji letre, ndërsa Occido Lumen vetë quhet një dorëshkrim i ndriçuar.

Një dorëshkrim i ndriçuar është një formë mesjetare arti letrare dhe vizuale që prodhohet ekskluzivisht në pergamenë të bërë nga kafshët e kafshëve. Megjithatë, kjo nuk shpjegon pse autorët në dukje nuk mund të vendosin nëse libri është i shkruar me dorë ose i shtypur. Përveç çështjeve të ngritura këtu, “Rënia” përmban disa raste mospërputhje, përsëritje dhe dialogë klishe ndaj kush e lexon librin patjetër që do të ketë konfuzion.

Aktualisht Occido Lumen është libri më i kërkuar, libri më i ndaluar e për të cilin janë marrë shumë jetë njerëzish. Shumë njerëz të pasur dhe me një influencë shumë të madhe në botën e politikës dhe të biznesit po hedhin gjithë pasurinë e tyre vetëm për të patur në dorë origjinalin.

A egziston vallë origjinali apo është shkatërruar? Na ngelet vetëm të presim…

 

Leave a Reply